MH370

Terkini
.

Muzium Sabah Sambut Ulang Tahun Jubli Emas Ke-50

Kickbola.net
Muzium Sabah adalah muzium yang terdapat di negeri Sabah, Malaysia. Ia terletak pada 17 hektar tanah di Bukit Istana Lama di Kota Kinabalu. Di dalam kawasan kompleks ini juga terdapat taman etnobotani, zoo dan sebuah kampung warisan. Bangunan utama menempatkan galeri seni. Terdapat juga galeri lain yang menempatkan tentang tamadun Islam, arkeologi dan sejarah. Misi utama muzium ini ditubuhkan adalah untuk mengumpul, memelihara dan memulihara dokumen etnografi, arkeologi, sejarah, numismatik, seni-sejarah, botani, koleksi zoologi dan mineralogi dari seluruh negeri, dan bagi menjalankan penyelidikan tentang pentingnya bagi mengetahui sejarah negeri ini, budaya, dan sejarah sosial.
Muzium Sabah Sambut Ulang Tahun Ke-50 Bulan Depan

KOTA KINABALU, 25 Jun (Bernama) -- Jabatan Muzium Sabah akan mengadakan sambutan Jubli Emas Ke-50 bermula bulan depan, kata pengarahnya Joanna Kitingan.

Beliau berkata sebanyak sembilan program telah diatur sepanjang sambutan itu sehingga Disember ini.

"Kemuncak acara ialah pada 27 Julai iaitu Pelancaran Sambutan Perayaan Jubli Emas Muzium yang dijangka dirasmikan Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman," katanya dalam sidang akhbar di Kota Kinabalu, Khamis.

Joanna berkata antara acara yang disediakan sepanjang sambutan itu termasuk kraf eksotika yang akan disertai 40 peserta seluruh Sabah; pelancaran buku diari pentadbir kolonial British, George C. Woolley; dan jualan setem edisi khas sebanyak 500 keping.

Katanya, seramai 1,000 peserta disasar menyertai program 'Museum Golden Jublee Historical Walkathon' selain mengadakan seminar muzium dengan kerjasama Universiti Malaysia Sabah (UMS), Rumah Terbuka Hari Raya Muzium, Pameran Khas 'Women in History' dan Karnival Manik Se-Borneo.

"Dalam Karnival Manik Se-Borneo ini akan disertai oleh muzium dari Kalimantan Timur, Tengah dan Selatan, Brunei dan Sarawak," katanya.

--BERNAMA

Muzium Sabah sebelum ini telah ditubuhkan pada tahun 1965 pada rumah kedai di Gaya Street, Kota Kinabalu, sebahagian besarnya datang dari usaha Persatuan Sabah.

George Cathcart Woolley telah mengumpul koleksi gambar, diari dan artifak lain dan mewariskannya kepada kerajaan negeri Sabah untuk ditempatkan di muzium ini.

Kurator yang pertama di muzium ini adalah E.J. Berwick. Pada tahun 1981, muzium ini berada di bawah kuasa Kementerian Perkhidmatan Komuniti dan pada tahun 1982, ia berada di bawah kuasa Kementerian Kebudayaan, Belia dan Sukan. Muzium itu dipindahkan ke sini pada tahun 1984.

Muzium Sabah Sambut Ulang Tahun Jubli Emas Ke-50 Reviewed by admin Ucop on 1:29 PM Rating: 5
All Rights Reserved by Sabahup2date © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.