Persatuan Unduk Ngadau Sabah membantu mangsa banjir

Picture
Anggota Persatuan Unduk Ngadau Sabah yang mengambil bahagian dalam misi bantuan banjir.
klik 👉 Follow Telegram SabahUp2date (large-bt)


PUNS Bantu Penduduk Kampung Terjejas Banjir Di Penampang Dan Papar

PENAMPANG (20 Okt): Persatuan Unduk Ngadau Sabah (PUNS) melancarkan misi bantuannya sendiri untuk membantu mangsa banjir di sini di Kampung Sugud, Penampang dan Kampung Labak Kinarut, Papar.

Persatuan Unduk Ngadau Sabah (PUNS) telah mengagihkan sebanyak 750 katon air mineral kepada penduduk kampung yang terjejas akibat banjir baru-baru ini di beberapa buah kampung di Penampang dan Papar.


Pengagihan air mineral tersebut merupakan sebahagian daripada Misi Bantuan Banjir 1,000 katon air oleh PUNS yang telah pun dilancarkan sejak awal bulan Oktober ini di samping membantu dalam kerja-kerja membersihkan rumah mangsa banjir.

Bekas peserta Unduk Ngadau telah melangkah masuk untuk membersihkan rumah-rumah yang terjejas dan mereka telah mengumpulkan 1,000 karton botol air mineral untuk diedarkan kepada penduduk kampung.


Setakat ini, persatuan itu telah menghantar 750 katon air mineral berukuran 1.5 liter tersebut ke Kampung Sugud, Penampang, Kampung Labak, Kinarut dan Kampung Bisuang Kaiduan, Kinarut Papar dalam tempoh empat minggu selepas misi bantuan dilancarkan.

Misi bantuan, yang dimulakan awal bulan ini, turut disertai oleh Persatuan Tarian Singa Tung Fatt, Surelog 4 × 4 Kota Marudu, Team You Matter, Male-Efficient, bersama dengan sukarelawan lain. Ia dipimpin oleh Presiden PUNS Ellyanti P Nelson.


PUNS telah mengedarkan sejumlah 750 karton botol air mineral kepada penduduk di Kampung Sugud, Penampang, Kampung Labak, Kinarut, dan Kampung Bisuang Kaiduan, Kinarut Papar.

Menurut persatuan itu, air mineral tersebut akan diagihkan kepada penduduk sekitar kawasan kampung yang masih memerlukan sumber air bersih sementara bekalan air yang terputus akibat banjir sedang dalam kerja-kerja pembaikan.


Botol air mineral akan meringankan beban penduduk kampung yang masih menghadapi masalah bekalan air akibat banjir baru-baru ini.


Difahamkan baki 250 katon air mineral 1.5 liter tersebut akan dihantar dan diagihkan di Kampung Sugud, Penampang pada hujung minggu ini.


PUNS juga mengucapkan terima kasih kepada Menteri Muda Kerja Raya, Datuk Robert Tawik, ADUN Limbahau, Datuk Juil Nuatim, pemimpin Kampung Labak, JKKK Kampung Bisuang, dan jawatankuasa banjir Gereja Katolik Assumption of Our Lady.

Turut sama dalam menjayakan perjalanan misi bantuan PUNS ialah Tung Fatt Youth Lion Dance Association, Surelog 4x4 Kota Marudu, Team You Matter, The Male-Efficient, sukarelawan, dan ahli-ahli PUNS termasuklah mantan Unduk Ngadau Kaamatan Negeri Sabah.

Picture
Penduduk kampung terjejas banjir terima sumbangan air mineral dari PUNS

PUNS turut merakamkan penghargaan kepada semua para penderma budiman dan sukarelawan yang telah menyumbang, menyokong serta melibatkan diri dalam khidmat bakti dalam Misi Bantuan Banjir tersebut.

Orang ramai yang berminat untuk menderma atau mengambil bahagian boleh menghubungi Audrey di talian 0195330404.

SOURCE: Nabalu News

Kongsikan artikel ini:
Ikuti kami di Facebook, Twitter, and Telegram Untuk Mendapatkan Berita Dari Negeri Sabah:
klik 👉 https://t.me/SabahUp2DatePost a Comment

0 Comments
* Please Don't Spam Here. All the Comments are Reviewed by Admin.