MH370

Terkini
.

TERKINI : Serpihan Pesawat Dijumpai Terdampar di Pulau Reunion Timur Madagascar Timbulkan Spekulasi Dari Pesawat MH370

Kickbola.net
Sebahagian daripada sayap kapal terbang telah terdampar di sebuah pulau terpencil berhampiran Madagascar, menimbulkan spekulasi bahawa ia mungkin dari ‪#‎MH370‬ yang hilang pada Mac 2014. Pakar industri penerbangan dari Perancis percaya bahawa ia adalah dari MH370 namun siasatan terperinci harus dilakukan.
TERKINI : Serpihan Pesawat Dijumpai Terdampar di Pulau Reunion Timbulkan Spekulasi Dari Pesawat MH370 - MH370: Serpihan ditemui di Pulau Reunion 'menyamai pesawat Penerbangan Malaysia'

Memetik laporan dari Telegraph.co.uk, seorang pakar penerbangan Perancis percaya serpihan itu dari pesawat MH370.

Seorang pakar penerbangan Perancis mendakwa beliau mungkin sudah menjumpai serpihan pesawat Penerbangan Malaysia (MH370) yang hilang di perairan Malaysia pada Mac 2014.

Bekas juruterbang tentera, Xavier Tytelman yang kini pakar dalam bidang keselamatan penerbangan menerima panggilan telefon daripada seorang penduduk di Pulau Reunion, di Lautan Hindi.


POLIS mengusung serpihan daripada pesawat yang tidak dikenali selepas ditemui di kawasan pantai Pulau Reunion, timur Lautan Hindi. Serpihan berukuran dua meter panjang itu adalah bahagian sayap ditemui pekerja pembersihan di kawasan berkenaan dan menyerahkan kepada pihak berkuasa Perancis yang memulakan siasatan. - Foto AFP

Lelaki berkenaan menghantar beberapa gambar yang menunjukkan serpihan pesawat itu dan beliau berkata, ia mungkin milik pesawat hilang berkenaan.

"Saya sudah mengkaji beratus gambar dan bercakap dengan rakan-rakan," katanya kepada The Telegraph.

"Dan kami semua fikir ia mungkin sayap pesawat Boeing 777 - pesawat yang sama seperti MH370.

"Polis di Pulau Reunion yang memeriksa serpihan itu berkata ia mungkin berada di dalam air kira-kira setahun, bermakna ia mungkin merujuk kepada MH370.

"Kami tidak dapat pastikan tapi kami fikir mungkin ia merujuk kepada pesawat berkenaan," katanya.

Kehilangan pesawat berkenaan yang membawa 239 orang di dalamnya membingungkan penyiasat dan menyebabkan ahli keluarga serta waris masih tercari-cari jawapan.

Beberapa teori muncul mengenai pesawat termasuk pesawat itu mendarat di Diego Garcia atau terbang menuju ke Korea Utara. Bagaimanapun, Tytelman percaya bahawa lokasi di Lautan Hindi adalah lebih logik bagi serpihan pesawat itu dihanyutkan.


"Polis Perancis kini sedang menyiasat dan Australia yang mengetuai pencarian itu turut berminat.

Kami tidak tahu berapa lama untuk mendapatkan pengesahan atau sebaliknya. Tapi ini adalah satu perkembangan yang menarik minat," katanya. Tytelman dalam blognya berkata, gambar-gambar serpihan itu mencetuskan minat yang signifikan dalam laman web AvGeek - forum tertutup di kalangan juruterbang. Katanya, banyak perbincangan mengenai bahagian kod pada serpihan berkenaan iaitu BB670.

"Kod itu bukan nombor plat pesawat atau pun nombor siri peralatan mesin.

"Tapi jika sayap itu milik MH370, adalah jelas bahawa rujukan itu akan dapat dikenalpasti. Dalam beberapa hari lagi kami akan dapat jawapan yang muktamad," katanya. - The Telegraph


Reunion Island - Serpihan pesawat yang tidak dikenali dijumpai terdampar di Pulau Reunion, Timur Madagascar, menimbulkan spekulasi serpihan itu dari pesawat MAS MH370 yang hilang lebih setahun yang lalu.Beberapa gambar serpihan pesawat itu dikongsi oleh pengguna media sosial yang teruja dengan penemuan terbaru itu.

Pengguna-pengguna internet membuat spekulasi bahawa serpihan itu dari bahagian pesawat MH370 berikutan strukturnya yang menyerupai pesawat Boeing 777.

Perbandingan antara flaperon pesawat Boeing 777 dan serpihan yang dijumpai di Reunion.


Bagaimanapun, masih tiada sebarang kesahihan terhadap spekulasi tersebut.


Pihak berkuasa tempatan kini telah mengambil serpihan terbabit untuk analisis seterusnya.


[KEMASKINI]
Memetik laporan dari Telegraph.co.uk, seorang pakar penerbangan Perancis percaya serpihan itu dari pesawat MH370.


Xavier Tytelman, seorang bekas juruterbang yang kini bekerja sebagai pakar keselamatan udara, dihubungi oleh seorang penduduk pulau Reunion. Lelaki berkenaan menghantar gambar serpihan yang dijumpai dan Tytelman berkata ia mungkin dari pesawat yang hilang itu.


"Saya sudah mengkaji beratus-ratus gambar dan berbincang dengan rakan sekerja".

"Dan kami yakin ia menyerupai bahagian sayap Boeing 777 - pesawat yang sama dengan MH370", kata Tytelman kepada Telegraph.co.uk


"Polis di Reunion yang memeriksa serpihan itu berkata ia kelihatan sudah berada di dalam air lebih kurang setahun, menambah lagi kenyakinan ia dari MH370. Kami tak boleh pastikannya, tapi kami fikir ada peluang (ia dari pesawat MH370)".

Berita lanjut akan dikemaskini ke artikel lain.

TERKINI : Serpihan Pesawat Dijumpai Terdampar di Pulau Reunion Timur Madagascar Timbulkan Spekulasi Dari Pesawat MH370 Reviewed by admin Ucop on 10:16 AM Rating: 5
All Rights Reserved by Sabahup2date © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.