MH370

Terkini

UMS Tersenarai dalam 220 Universiti Terbaik Asia!


UMS berada di ranking ke 220 dalam QS Asian University Ranking bagi tahun 2016. Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah mensasarkan UMS berada di kelompok 100 untuk 5 tahun yang akan datang.
UMS Tersenarai dalam 220 Universiti Terbaik Asia

Keterlihatan Universiti Malaysia Sabah (UMS) di peringkat antarabangsa terus diperkasa apabila tersenarai dalam kelompok 220 universiti terbaik Asia dalam QS Asian University Rankings 2016 baru-baru ini.

Naib Canselor UMS, Prof. Datuk Dr. Mohd Harun Abdullah berkata, pencapaian itu merupakan satu peningkatan yang memberangsangkan berbanding pencapaian kelompok 250 universiti terbaik Asia pada tahun lalu.

“Ia juga menunjukkan satu lonjakan sebanyak 140 tangga berbanding ranking universiti ini pada tahun 2012,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Beliau berkata, pencapaian itu merupakan hasil komitmen semua warga UMS yang sentiasa berganding bahu dengan semangat dan tekad untuk mengekalkan kecemerlangan ke arah keunggulan di arena antarabangsa.

“Jika dahulunya kita kurang dikenali di peringkat global, namun kini UMS berada pada landasan yang tepat dan telah mencapai pengiktirafan demi pengiktarafan bertaraf dunia.


“Pelbagai usaha juga sedang giat dijalankan untuk memastikan universiti ini maju ke tahap yang lebih tinggi dan terus cemerlang,” tambah Datuk Harun sambil memaklumkan sasaran UMS untuk berada pada kelompok 100 universiti terbaik Asia dalam lima tahun akan datang.

UMS Tersenarai dalam 220 Universiti Terbaik Asia! Reviewed by admin Ucop on 8:37 AM Rating: 5
All Rights Reserved by Sabahup2date © 2008 - 2019
Powered By Blogger, Designed by Beritaup2date

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.