MH370

Terkini

Kenali Kapten Pasukan Bola Sepak Wanita Bawah-14 Malaysia Hellma Emily Joinin!


Do it for pride! - Tunggu sehingga anda mengetahui bagaimana dia pergi ke sekolah! Pic: rojakdaily.com
9 jam perjalanan ke sekolah, bukan penghalang untuk mencapai UPSR 5A

Bagi Hellma Emily Joinin,12, perjalanan selama 9 jam dari rumah ke sekolah bukan halangan untuk terus menimba ilmu.

Emily mungkin kelihatan seperti mana-mana gadis remaja Malaysia, tetapi anda mungkin tidak faham bahawa dia adalah Kapten pasukan bola sepak wanita bawah 14 negara kita!


Anak kedua daripada empat adik-beradik ini mencatat rekod sejarah sekolah SK Magandai Kota Marudu, Sabah dengan mencapai keputusan 5A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) buat pertama kalinya sejak sekolah itu ditubuhkan.


“Saya bersama-sama kawan saya akan sentiasa mengulang kaji pelajaran di sekolah ketika kami mempunyai masa lapang,” katanya di KLFA Academy Football Centre.


Hellma Emily Joinin yang mesra dikenali sebagai Emily juga cemerlang dalam bidang sukan.


Emily yang memilih saluran 550 National Geographic Wild sebagai saluran kegemaran sebelum ini pernah menyertai Program latihan 1MCC- Astro Kem BOLA pada tahun 2013 dan terpilih untuk menjalani latihan intensif di Kelab Bola Sepak Cardiff City, Cardiff, United Kingdom yang diadakan pada Mac 2014.


Bagi ibu bapa Emily, tiada ungkapan yang dapat menggambarkan perasaan mereka apabila keputusan cemerlang Emily diumumkan.

Ibu Bapa Emily's - Cikgu Joinin Jabil and Cikgu Helly Noorwhety Jodir.

“Kami sangat gembira apabila mendengar keputusan Emily. Isteri saya sampai terlompat-lompat apabila mendapat tahu mengenai perkara ini,” kata bapa Emily, Joinin Jabil, 40 yang juga merupakan cikgu Bahasa Malaysia tahun 6 di SK Magandai.


Bagi ibu Emily pula, Helly Noorwhety Jodiv, 35 beliau sangat bersyukur dengan keputusan itu.


“Dia memang dari kecil, memang bagus. Kami ada gerakan hati dia akan dapat. Dia sangat berkeyakinan. Saya susah hati kalau dia tidak dapat 5A, sebab dia begitu yakin,” kata Helly yang juga merupakan guru di SK Magandai.

Bagi ibu bapa Emily, mereka sanggup berkorban masa dan tenaga untuk ke SK Magandai yang jauh dari rumah demi mendidik murid mereka.


“Kami menaiki motor bersama penduduk-penduduk kampung yang lain untuk ke sekolah yang terletak kira-kira 100km daripada rumah kami, Kampung Tondig Tandik, Kota Marudu.


“Jika cuaca tidak begitu baik atau hujan, kami terpaksa berjalan kaki.Perjalanan yang selalunya kira-kira 9 jam kadang kala akan menjadi satu hari kerana kami terpaksa bermalam di dalam hutan ketika dalam perjalanan ke sekolah," tambah Joinin.


Penduduk yang perlu ke SK Magandai terpaksa menggunakan rakit untuk merentas sungai.


Sebilangan pelajar berehat sebelum meneruskan perjalanan mereka ke sekolah


Antara guru yang berehat ketika dalam perjalanan ke sekolah


Antara jalan yang perlu dilalui sebelum sampai ke sekolah


Joinin berkata perjalanan ke sekolah itu selalunya pada hari Ahad dan kebanyakan guru-guru dan pelajar terpaksa bermalam selama dua hingga tiga minggu di sekolah kerana jarak rumah yang begitu jauh dari sekolah.


Ibu bapa Emily tiba di Kuala Lumpur kelmarin untuk memberi kejutan dengan Emily yang kini menjadi mentor untuk program Program latihan 1MCC- Astro Kem BOLA.

Bercakap dari sebuah bandar kecil di Kota Marudu, Sabah dipanggil Tandek, Hellma Emily Joinin menggunakan perjalanan kira-kira 60km dari rumahnya untuk bersekolah di SK Magandai, bersama dengan ibu bapanya yang kedua-dua guru di sekolah.

Di bawah keadaan biasa di bandar, perjalanan sejauh 60km akan membawa anda kira-kira satu jam atau lebih, bergantung kepada lalu lintas (dan cara anda memandu). Tetapi dalam kes Emily, lalu lintas adalah kurangnya kebimbangannya.

Emily dan ibu bapanya terpaksa menghadapi cuaca buruk dan keadaan jalan yang buruk di kampung terpencil untuk bersekolah.

Kadang-kadang, jalan raya sangat buruk sehingga kenderaan tidak dapat dilalui, yang bermaksud mereka terpaksa berjalan ke sekolah!


Pernahkah anda cuba berjalan selama 60km? Ia selamat untuk mengatakan bahawa kebanyakan dari kita mungkin tidak cuba berjalan sejauh ini.

Untuk keluarga ini, berjalan ke sekolah boleh menjadi perjalanan dua hari! Walaupun dengan pacuan empat roda atau motosikal berkuasa tinggi, perjalanan itu masih boleh mengambil masa selama sembilan jam!


Itulah BANYAK berjalan untuk seorang anak berusia enam tahun.

Oh ya. Adakah kita menyebut bahawa Emily memulakan pendidikan utamanya pada usia enam tahun? Beliau sentiasa berada di hadapan satu tahun sebelum rakan-rakannya ketika belajar dan bahkan mendapat ujian UPSR pada usia 11 tahun.

Dan dia benar-benar memalsukan peperiksaan UPSRnya dengan menjaringkan lurus As, menjadikannya pelajar pertama dalam sejarah SK Magandai untuk menjaringkan hasil yang sangat baik!


Pemain berusia 14 tahun ini bersedia untuk menduduki peperiksaan PT3 tahun ini, dan kami percaya bahawa dia akan terus mencapai kecemerlangan dalam bidang akademiknya walaupun dia terlibat dalam bola sepak.


Memulakan langkah!


Emily memulakan perjalanan ke karier bola sepak profesionalnya pada usia lapan ketika Astro Hostel pertama dibina untuk pelajar dari SK Magandai.

Ramai pelajar dari kampung terpencil, termasuk Emily, dapat hidup dengan selesa dan dekat dengan sekolah pada masa yang sama.


Semasa masa sekolahnya, dia mendapati minatnya dalam bola sepak apabila dia menghadiri program Astro Kem Bola pertamanya di Kota Kinabalu pada tahun 2013.


Beliau mempamerkan potensi yang hebat dalam sukan itu semasa berkhemah dan berjaya berkembang ke peringkat Latihan Lanjutan dengan 64 peserta lain dari seluruh Malaysia.Bakat dan keazamannya dalam bola sepak akhirnya menjaringkan dia tempat di antara 16 gadis teratas untuk menghadiri Program Latihan Luar Negara Astro Kem Bola di Cardiff, United Kingdom selama 14 hari, memberikan peluang kepadanya untuk belajar dari jurulatih bola sepak antarabangsa terbaik.Pencapaian Emily mengejutkan Persatuan Bola Sepak Malaysia, jurulatih ketua wanita bawah umur 14 tahun, Zhang Hong, yang mengambilnya sebagai sebahagian daripada skuad bola sepak kebangsaan.


Selain mewakili Malaysia dalam pasukan kebangsaan sebagai kapten, beliau turut menghadiri Sekolah Sukan Malaysia Sabah, yang merupakan sekolah sukan kebangsaan pertama negara yang melatih kanak-kanak perempuan dalam bola sepak.


Tetapi kehidupan Emily sebagai pemain bola sepak kebangsaan dan pelajar sekolah menengah tidak mudah kerana jadualnya yang sibuk.


Dia melatih setiap pagi dan petang sehingga empat jam sehari dan menghadiri sekolah dari 9 pagi hingga 3 petang. Selain itu, biarpun sibuk dalam sukan bola sepak, beliau tidak leka dan berdedikasi fokus pada waktu malam untuk belajar.

Perkara tidak mudahPada mulanya, Emily mengakui bahawa dia sangat tertekan dengan pelbagai peranan yang dia harus mainkan, terutama sebagai kapten pasukan.

"Saya mempunyai banyak tanggungjawab dan saya rasa ia tidak adil apabila rakan sepasukan saya dapat berehat dan saya tidak boleh," katanya.


Bagaimanapun, seiring berjalannya waktu, dia akhirnya memahami dan menerima peranannya.


Beberapa kejohanan Emily telah memimpin pasukannya untuk bermain termasuk Kejohanan Bola Sepak Asia (AFC) di bawah 16 Kejohanan Wilayah Gadis 2016 di China, Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) Di bawah 14 Kejohanan Wilayah Wanita 2016 di Laos, Kejohanan Remaja Dunia Gothia 2016 di Sweden, dan banyak lagi.


Ini adalah satu kejayaan yang luar biasa untuk gadis bandar kecil dan dia mahu membuktikan kepada orang lain daripada bola sepak bukan sekadar sukan untuk lelaki - gadis juga boleh cemerlang di dalamnya.


"Impian saya ialah menjadi jurulatih bola sepak kerana saya mahu mendidik orang lebih banyak tentang sukan itu dan membangunkan pasukan bola sepak wanita di sini di Malaysia.


Sekiranya kita tidak melakukannya, siapakah yang akan melakukannya? "Katanya.


Emily adalah salah satu daripada banyak kisah kejayaan projek Astro Hostel.


Dimulakan pada tahun 2011, Astro Hostel bertujuan untuk membolehkan pelajar yang tinggal di kawasan pedalaman menikmati, belajar dan bermain dalam persekitaran yang lebih selamat, dan pada masa yang sama menggalakkan mereka untuk berusaha ke arah kecemerlangan akademik.


SK Magandai adalah sekolah pertama yang dipilih sebagai penerima projek komuniti ini.
Kenali Kapten Pasukan Bola Sepak Wanita Bawah-14 Malaysia Hellma Emily Joinin! Reviewed by admin Ucop on 7:59 AM Rating: 5
All Rights Reserved by Sabahup2date © 2008 - 2019
Powered By Blogger, Designed by Beritaup2date

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.