MH370

Terkini
.

Filipina Tiada Hak tuntut Sabah!

Kickbola.net
Philippines hanya bermimpi disiang hari, Sabah Kekal bersama Malaysia.LIKE & KONGSIKAN!
Filipina Nekad Tuntut Sabah

Filipina inginkan Sabah Semula?Agaknya Benigno Aquino III, Presiden Filipina ini pun sudah hilang akal. Di mana locus standi Filipina mahu tuntut Sabah(NB)?

Memetik daripada sumber wawancara transkrip Presiden Filipina Beningo Aquino III dengan wartawann akhbar Philippine Star berkata mustahil untuk menamatkan tuntutan itu kerana bakal mengundang rasa tidak puas hati rakyat Filipina dan tuntutan itu adalah perkara paling besar dalam penentuan hak dan maruah negara mereka.

Menjawab persoalan ini, Admin menganggap Sabah adalah tetap dan kekal dibawah Malaysia dan merupakan sebuah Negara yang berdaulat. Hak tuntutan hanya sebagai propaganda daripada pihak Negara jiran untuk memutar dan memainkan isu yang sudah dianggap kisah lapuk dan sejarah membuktikan perjanjian 1878 sebagai satu penyerahan, rakyat Sabah telah menentukan nasib menyertai tanah melayu pada tahun 1963.

Pungutan suara terhadap orang Sabah sebelum ini membuktikan rata-rata ingin kekal di malaysia. Admin juga menyeru rakyat Sabah bersatu teguh dibawah satu bumbung menolak puak pemisah yang sekarang bergiat aktif di Sabah, anda tahu kesannya pasti mereka akan menunggu untuk menuntut semula andai kita sebagai rakyat masih menyokong pemisahan Sabah.

Sabah memang pernah dikuasai oleh Kesultanan Sulu sebelum dipajakkan.

Jika ada pihak yang menuntut, hanya waris Kesultanan Sulu yang wajar dilayan, itupun dengan perbahasan yang banyak dan bukan semudah itu.

Filipina bukan Sulu dan Sulu bukan Filipina. Tuntutan Philippines terhadap Sabah telah gugur pada tahun 1982, era Ferdinand Marcos ( President Philippines 1965-1986 ) ketika menghadiri Asean Summit di Kuala Lumpur.

Selain itu Sejarah membuktikan bahawa kesultanan Sulu telah menandatangani Pajakan North Borneo dengan North Borneo Company.

Selain itu, Adakah wajar Kerajaan Philippines menuntut North Borneo ketika mereka tidak pernah mengiktiraf Kesultanan Sulu? Kenapa Filipina tidak pernah mengiktiraf Kesultanan Sulu?

Sultan Sulu merupakan seorang islam dan rakyatnya juga didominasi mereka yang beragama Islam.

Kerajaan Manila yang dipimpin penjajah Sepanyol hingga Amerika tidak ingin tunduk kepada Kesultanan Sulu menyebabkan ratusan ribu orang Islam syahid menentang Kerajaan Manila yang didominasi mereka yang beragama Kristian.


MANILA - Filipina sekali lagi menegaskan bahawa mereka akan terus berusaha menuntut Sabah dan akan melakukan kajian terperinci sebelum mengambil tindakan lanjut.

Menurut Presiden Filipina, Benigno Aquino III, mustahil untuk menamatkan tuntutan itu kerana perkara itu akan mengundang rasa tidak senang rakyatnya.
Setiausaha Kehakiman, Leila de Lima telah menjalankan kajian mengenai tuntutan itu dan berpendapat tuntutan Sabah adalah isu yang paling besar dalam penentuan hak dan maruah negara Filipina.

“Isu tuntutan Sabah ini sangat luas kerana melibatkan sejarah. Pada akhirnya, adakah orang yang tinggal di sana akan ditanya sama ada mereka mahu kekal bersama Malaysia? Sepatutnya ada pungutan suara terlebih dulu,” katanya. 

Filipina mengekalkan tuntutan wilayah di timur Sabah yang sebelum ini dikenali sebagai Borneo Utara dengan menyatakan penjanjian yang ditandatangani pada tahun 1878 antara Sultan Sulu dan Borneo Utara adalah pajakan semata-mata.

Malaysia mentafsirkan perjanjian 1878 sebagai satu penyerahkan dan merasakan rakyat di Sabah telah menentukan nasib mereka dengan menyertai Tanah Melayu pada tahun 1963.


Aquiono berkata, beliau tidak akan membiarkan media memainkan isu itu. 

“Saya pernah diberitahu sebelum ini ada pungutan suara dan rata-rata mereka mahu kekal di Malaysia,” katanya.

Filipina Tiada Hak tuntut Sabah! Reviewed by admin Ucop on 8:56 AM Rating: 5
All Rights Reserved by Sabahup2date © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.