MH370

Terkini
.

Kamu Boleh Panggil Saya Teacher Wong

Kickbola.net"Saya beragama Buddha tetapi anak saya ini saya kekalkan agama mereka, Islam. Saya hantar pergi ke kelas agama dan mereka juga turut berpuasa bila tiba bulan Ramadan. Bila makan, saya akan pastikan mereka makan makanan yang halal dan kami menggunakan pinggan yang berasingan," jelasnya.
"Kamu Boleh Panggil Saya Teacher Wong" - Tulisan Asal Ameer Carlief

"Kamu Boleh Panggil Saya Teacher Wong" - Tulisan Asal Ameer Carlief

Saya telah dihubungi oleh rakan saya mengatakan ada seseorang ingin bertemu dengan saya. Kira kira jam 10.30 malam saya tiba di pejabat.

Saya sampai di pejabat dan saya dimaklumkan seseorang yang ingin bertemu saya adalah Teacher Wong. (Saya terdiam sebentar. Sejak cerita Teacher Wong menjadi viral, kira2 hampir sebulan yg lalu saya tidak pernah jumpa dia lagi). Saya juga dimaklumkan ketika itu dia sudah pulang kerana perlu memunggah kotak dari Van sekolahnya sebelum pagi kerana van digunakan untuk menghantar murid ke sekolah.


Sebelum itu, Teacher Wong ada meninggalkan sesuatu kepada saya didalam sehelai sampul surat. Apabila saya buka sampul tersebut, saya tergamam. Ianya adalah cenderahati kayu berukir nama Allah dan Muhammad. Ini adalah kali pertama dalam hidup saya menerima hadiah begitu tambahan pula dari orang yang bukan seagama saya.Tanpa membuang masa saya menuju ke rumah Teacher Wong yang letaknya kira2 300meter dengan Balai Polis Putatan. Sampai di hadapan rumahnya saya nampak dia sedang memunggah keluar kotak2 yang penuh bersesak didalam van bersama dengan anak angkatnya Jefri. "Tabahnya wanita ini" bisik hati saya. Nampak sahaja saya keluar dari kereta Teacher Wong terus kearah saya dan memegang tangan saya sambil berkata "alhamdulilah" sekarang banyak orang mahu tolong saya.

Saya tersenyum, seolah2 wanita ini lansung tidak sedar bahawa dia yg banyak mengajar saya tentang rasa sayang dan hormat sesama manusia. "Minta maaf saya tidak dapat tunggu kamu, saya kena susun kotak2 ini sebelum subuh sebab mahu ambil murid kesekolah lagi" jelasnya. Saya mengangguk sahaja dan sebentar kemudian Jefri muncul membawa air minuman kepada saya. "Jefri selalu tolong saya sebab dia sekolah petang, tapi Ridzuan saya tidak suruh dia tolong saya sebab dia ada asma, tidak boleh kena habuk" Katanya.

"Teacher terima kasih bagi saya hadiah nama Allah dan Muhammad itu" kata saya. "Tidak apa, saya sudah lama mahu bagi kamu. Allah itu tuhan dan Muhammad itu Rasul, semuanya beri ajaran yang baik2 sahaja dan kita perlu contohi apa yang agama ajar pada kita" Kelopak mata saya terasa berat, mulianya hati wanita ini. Jika dahulu kadang2 sifat saya agak prejudis terhadap bangsa, ternyata semuanya silap. Kita diberikan hati yang sama dan menghirup udara yang sama. Lantas kenapa kita mesti membeza2 siapa keturunan kita? Sekiranya seseorang itu bersikap tidak baik itu adalah tindakannya secara individu dan bukan bangsanya secara total.Kisah Teacher Wong ini hanyalah cuma secoret kisah kemanusiaan dan kasih sayang yang ada didalam masyarakat kita. Pada pandangan saya, kita tidak perlu untuk menghabiskan jutaan ringgit untuk memupuk dan mempromosikan semangat perpaduan dikalangan kita dan menjerit selogan perpaduan yang hanya didengari oleh segelintir mereka.

Cukuplah dengan membenihkan kasih sayang dan rasa hormat menghormati dikalangan setiap individu dengan menghargai setiap detik kita bersama di negara kita. Saya sangat2 rindukan kenangan saya bersama sahabat berlainan bangsa saya ketika saya kecil. Kami lansung tidak sedar apa bangsa kami kerana sibuk bermain bersama. Semoga kita menjadi seperti dulu, seperti selalu.

Selepas meminta diri untuk pulang, dan sekali lagi Teacher Wong berkata "InsyaAllah kamu sudah macam adik beradik saya" Kata2 yang terakhir buat hati saya mekar berbunga.

-Salam Sayang Sabah-

Tulisan Asal - Ameer Carlief


Kickbola.net
Cikgu Wong menghantar kedua-dua anak angkatnya Ridzuan dan Jefri pergi ke kelas agama dan menyuruh mereka berpuasa di bulan Ramadan. - Foto Facebook
Kisah Cikgu Wong Ibu beragama Buddha besarkan dua anak Melayu

KG PUTATAN, 22 Jun: “Saya beragama Buddha tetapi mereka anak saya dan saya membesarkan mereka sebagai seorang Islam,” kata seorang wanita cina yang berusia 60 tahun dari Sabah.

Itulah gambaran seorang wanita yang digelar “ah ma” (panggilan ibu didalam Bahasa Kantonis) yang membesarkan dua orang kanak-kanak Melayu beragama Islam walaupun beliau beragama Buddha yang mencetuskan viral di media sosial.


Salah seorang pengguna laman social Facebook, Amer Carlief memuat naik gambar pertemuan beliau dengan sebuah keluarga unik itu, dan berkongsi pengalaman beliau ketika bertemu mereka.
Sedang duduk di pejabat pertanyaan, datang seorang perempuan tua berbangsa Cina berumur 60 tahun bersama dengan dua orang kanak-kanak lelaki.

Saya hairan kerana kanak-kanak tersebut memanggil wanita tua itu 'mummy'.

Hairan, kedua-dua kanak-kanak itu langsung tiada iras-iras wajah berketurunan Tiong Hwa. Maka saya pun bertanya kepada wanita itu.

"Aunty, budak dua orang ini siapa?"

"Ini Ridzuan dan ini Jefri. Anak angkat saya. Dua orang ini saya pelihara semasa mereka masih bayi. Ridzuan kena buang di tempat buang sampah dalam kotak. Manakala Jefri pula ditinggalkan oleh ibunya dan keluarganya menyerahkan kepada saya untuk dijaga," katanya.
Saya pun tergamam seketika.

"Saya beragama Buddha tetapi anak saya ini saya kekalkan agama mereka, Islam. Saya hantar pergi ke kelas agama dan mereka juga turut berpuasa bila tiba bulan Ramadan. Bila makan, saya akan pastikan mereka makan makanan yang halal dan kami menggunakan pinggan yang berasingan," jelasnya.

Sekali lagi saya terpegun. Ini adalah sisi mulia dari orang yang bukan sebangsa dan seagama yang tidak pernah saya lihat sebelum ini.

Di Sabah sebenarnya perkara ini adalah sesuatu yang biasa berlaku. Menghormati kepercayaan dan pegangan agama yang lain membuatkan kita seolah-olah berada di dalam sebarisan pelangi yang berwarna-warni.

Dengan melalui sendiri peristiwa gempa bumi yang melanda Sabah baru-baru ini, saya percaya ikatan tali keharmonian di sini tidak pernah kusai. Malah bertambah utuh dan padu.
Salam sayang Sabah.

Oleh Ameer Carlief,

Keliru dengan panggilan kedua-dua kanak-kanak Melayu itu yang memanggil wanita itu sebagai “Mummy”, Ameer membuat keputusan untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai latar belakang mereka dan antara reaksi yang beliau dapat adalah:

“Ini Ridzuan dan ini Jefri. Anak angkat saya. Dua orang ini saya pelihara semasa mereka masih bayi. Ridzuan ditinggalkan dalam kotak di tempat buang sampah, manakala Jefri pula ditinggalkan oleh ibunya dan keluarganya menyerahkan kepada saya untuk dijaga.


“Saya beragama Buddha tetapi anak saya ini saya kekalkan agama mereka, Islam. Saya hantar pergi ke kelas agama dan mereka juga turut berpuasa bila tiba bulan Ramadan.

“Bila makan, saya akan pastikan mereka makan makanan yang halal dan kami menggunakan pinggan yang berasingan,” katanya.

Dikenali sebagai “Cikgu Wong”, wanita yang terkenal di kalangan penduduk Kampung Putatan dikenali sebagai wanita serba boleh yang rajin bekerja, garang namun seorang yang baik hati, kata penduduk yang mendakwa mengenali beliau.

Dalam kenyataan Ameer di Facebook, Wong yang berkebolehan melakukan apa-apa pekerjaan adalah untuk memenuhi keperluan mereka.


Di sebelah pagi, Wong bekerja sebagai seorang pemandu bas, pada waktu tengahari beliau menjadi guru di Taska Bersatu Luyang, manakala pada petangnya beliau menjual buah-buahan dan mengutip tin kosong dan kotak di malam hari.

Kagum dengan rasa rendah diri beliau, Ameer berkata ia adalah kebiasaan bagi penduduk Sabah melakukan pekerjaan seumpama itu walaupun hidup di dalam masyarakat yang berbilang kaum.

Tegas Ameer, orang ramai perlu mengambil iktibar tentang apa yang berlaku di dalam keluarga Wong dan mengekalkan keharmonian di kalangan masyarakat.


Orang ramai yang terharu dengan kenyataan itu mula membanjiri Facebook beliau dengan komen-komen yang positif, ada juga yang mendakwa mengenali wanita itu.

Seorang netizen yang dikenali sebagai Henzackry Hen berkata beliau mengenali Wong yang selalu membawa mereka ke sekolah setiap pagi.


“Saya mengenali beliau sebagai Cikgu Wong. Beliau adalah guru anak perempuan saya di Bersatu Luyang dan beliau memang mempunyai dua anak angkat yang beragama Islam.

“Isu agama tidak pernah menghalang mereka hidup bersama,” komen seorang penguna Facebook yang dikenali sebagai Adlynaz Fiffy yang memuat naik gambar beliau besama Wong.

Kamu Boleh Panggil Saya Teacher Wong Reviewed by admin Ucop on 2:57 PM Rating: 5
All Rights Reserved by Sabahup2date © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.