MH370

Terkini
.

MH370: Serpihan pesawat akan tiba di Toulouse Perancis awal pagi Sabtu

Kickbola.net
MH370: Serpihan pesawat akan tiba di Toulouse Perancis awal pagi Sabtu
MH370: Serpihan pesawat akan tiba di Perancis awal pagi Sabtu

PARIS: Serpihan bahagian sayap pesawat ditemui di pantai Pulau La Reunion, Lautan Hindi akan tiba di Perancis pada wal pagi Sabtu untuk tujuan penyiasatan, kata sumber lapangan terbang.

Serpihan sepanjang dua meter itu yang mencetuskan harapan bagi menyelesaikan misteri kehilangan pesawat Penerbangan Malaysia MH370 akan berlepas dari pulau itu pada jam 9.15 malam (waktu tempatan di Pulau La Reunion) hari ini dan tiba di Lapangan Terbang Orly Paris pada kira-kira jam 6.20 pagi (waktu tempatan di Paris).

Serpihan itu kemudiannya akan dibawa ke bandar di selatan negara berkenaan, Toulouse bagi penyiasat menganalisis bagi menentukan sama ada ia milik pesawat malang terbabit. Bagaimanapun, pihak berkuasa mengingatkan bahawa serpihan kecil berkenaan belum dapat merungkai misteri paling rumit dalam sejarah penerbangan. Pesawat berkenaan dalam penerbangan dari Kuala Lumpur ke Beijing, dilaporkan hilang pada Mac tahun lalu ketika membawa 239 orang.


Sementara itu, pegawai mengesahkan serpihan itu datangnya dari sebuah pesawat Boeing 777 dan hanya dua pesawat jenis yang sama pernah terhempas - satu di Ukraine manakala satu lagi di Lapangan Terbang San Francisco. - AFP


Sah milik Boeing 777


Kuala Lumpur: Timbalan Menteri Pengangkutan Malaysia Datuk Abdul Aziz Kaprawi mengesahkan serpihan flaperon yang ditemui Pulau Reunion, Rabu lalu, ialah komponen pesawat Boeing 777 yang secara tidak langsung meningkatkan kemungkinan mengesahkan ia adalah milik pesawat penerbangan MH370.


“Berdasarkan nombor siri pada komponen itu, mengesahkan serpihan itu adalah daripada pesawat Boeing 777. Maklumat ini daripada Penerbangan Malaysia. Mereka sudah beritahu saya.

"Saya percaya kita bergerak hampir menyelesaikan misteri MH370. Ini boleh menjadi bukti meyakinkan bahawa MH370 terhempas di Lautan Hindi,” katanya di sini, hari ini.


Hanya satu pesawat Boeing 777 dilaporkan terhempas di Hemisfera Selatan iaitu MH370 yang hilang pada 8 Mac 2014 selepas berlepas dari Kuala Lumpur untuk ke Beijing, China.

Komponen sayap atau flaperon sepanjang dua meter yang ditemui di pulau milik Perancis, Reunion, itu tercatat nombor 657-BB. Ia dihantar ke Perancis malam tadi untuk siasatan.

Kenyataan Abdul Aziz itu adalah kenyataan rasmi pertama mengesahkan komponen berkenaan milik pesawat Boeing 777 dan ia menjadi langkah pertama untuk mengenal pasti pesawat mana.

Menurut Abdul Aziz, pengesahan paling muktamad perlu datang daripada Boeing dan pengubahsuaian oleh syarikat itu terhadap flaperon berkenaan memudahkan ia dikenal pasti.

"Ada beberapa ubah suai pada bahagian dalaman flaperon itu. Hanya Boeing boleh mengesahkan (flaperon itu datang dari MH370). Ubah suai itu dilakukan Boeing.

“Hanya selepas mereka mengesahkan bahagian dalaman flaperon yang mereka ubah suai itu, barulah kita boleh yakin ia dari MH370,” katanya.

Abdul Aziz berkata pasukan penyiasat Malaysia sudah berada Paris dan akan ke Toulouse untuk membantu memeriksa serpihan.

Menurutnya, satu lagi pasukan Malaysia dalam perjalanan ke Reunion untuk memeriksa beg bagasi yang ditemui semalam atau apa saja serpihan dan barang lain ditemui. - AFP

MH370: Serpihan pesawat akan tiba di Toulouse Perancis awal pagi Sabtu Reviewed by admin Ucop on 7:31 AM Rating: 5
All Rights Reserved by Sabahup2date © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.