MH370

Terkini

Penjelasan Sebenar Kejadian Samun Pelancong Jepun di Kampung Air


Kickbola.net
PENJELASAN SEBENAR Berhubung Dakwaan Polis KK Bersubahat Samun Pelancong Jepun. PENJELASAN Polis ‪#‎KotaKinabalu‬ berhubung dakwaan pelancong Jepun mengaitkan Polis bersubahat dengan kumpulan penyamun di Kampung Air baru-baru ini.
PENJELASAN SEBENAR Berhubung Dakwaan Polis KK Bersubahat Samun Pelancong Jepun

Polis Kota Kinabalu pada Rabu menafikan anggotanya bersubahat dalam kes samun seorang pelancong lelaki warganegara Jepun di Lorong Haji Yaacob, Kampung Air, di sini, semalam seperti yang tersebar di laman sosial.

Ketua Polis Bandaraya Kota Kinabalu ACP M. Chandra (gambar) berkata dalam kejadian kira-kira 3 petang, sekumpulan individu telah merompak wang tunai bernilai RM1,500 serta mata wang asing 10,000 dan US$65 milik mangsa, Takashi Isihara, 34.


Beliau berkata semasa kejadian, mangsa yang baru selesai makan di sebuah restoran telah didatangi seorang wanita yang mengajaknya ke rumah penginapan wanita itu di tingkat dua, bangunan kedai.


"Sejurus tiba, terdapat empat lelaki di dalam rumah itu, dan seorang daripada mereka telah mengambil dompet mangsa.“Mangsa dan suspek kemudian turun ke bahagian bawah rumah penginapan itu dan berlaku ketegangan kerana mangsa meminta suspek memulangkan duitnya," katanya dalam kenyataan pada Rabu.


Melihat ketegangan itu, Chandra berkata, anggota narkotik yang kebetulan sedang membuat dokumentasi Op Tapis di situ, menegur mangsa dan suspek, sambil menunjukkan kad kuasa polis.

"Maklumat lanjut mengenai permasalahan itu cuba diperoleh daripada mangsa, tetapi tidak tercapai kerana masalah komunikasi," katanya.

Bagaimanapun, mangsa beranggapan anggota narkotik tersebut bersekongkol dengan penjenayah, lalu memuat naik video dan gambar kejadian itu di laman sosial, katanya.

Chandra berkata polis juga telah memaklumkan kepada Konsular Jepun di Kota Kinabalu, Shinji Urabayashi berhubung kedudukan sebenar insiden itu dan Urabayashi amat memahami serta berterima kasih atas profesionalisme polis menyelesaikan kes tersebut.


Beliau berkata polis telah menangkap kesemua suspek iaitu seorang wanita dan empat lelaki berumur 20 hingga 34 tahun awal pagi tadi dan merampas wang tunai yang disamun.

Penjelasan Sebenar Kejadian Samun Pelancong Jepun di Kampung Air Reviewed by admin Ucop on 10:10 AM Rating: 5

No comments:

All Rights Reserved by Sabahup2date © 2008 - 2019
Powered By Blogger, Designed by Beritaup2date

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.