MH370

Terkini

Banjir: Paras air Sungai Pampang di Keningau Membimbangkan!


sungai pampang keningau. hati2 yg berada dekat dgn sungai buat masa ni. hujan pn blm ada tanda2 mau berhenti.
Banjir Di Keningau: Beberapa Tempat Dinaiki Air

SUNGAI PAMPANG, KENINGAU : Paras air sungai pampang Agak merisaukan!

Ketika ini beberapa tempat di daerah Keningau sedang dinaiki air berikutan hujan lebat yang sedang melanda daerah pedalaman bawah tersebut.Gambar yang sedang viral di media sosial menunjukkan sebuah kampung berdekatan daerah Tenom iaitu di Kampung Senagang Ulu sedang dinaiki air.

Menurut warga kampung tersebut, gambar yang sedang viral tersebut diambil dan dimuatnaik sebentar tadi oleh warga kampung itu sendiri.


Terdapat juga sebuah gambar yang menunjukkan air sungai sedang naik di Sungai Pampang tempat di mana sungai yang telah meragut nyawa ketika tragedi Ribut Greg hampir 20 tahun dahulu.


Semoga sejarah tak berulang. Di tambah lagi lebar sungai semakin kecil atas faktor pembinaan di tepi sungai.Mohon semua sentiasa berjaga-jaga khusus buat yang tinggal di sekitar laluan sungai.Teringat pula pasal ribut Greg yang pernah melanda daerah Keningau pada tarikh 26 Disember 1996 iaitu 17 tahun yang lalu.

Tanggal 26 Disember 1996 merupakan satu titik hitam yang pernah menggemparkan seluruh rakyat di Malaysia. Ia berikutan satu tragedi bencana alam yang paling dahsyat direkodkan pernah berlaku di negara ini.

Mengimbas kembali kejadian ini, bencana alam tersebut yang digelar Ribut Tropika Greg telah menyebabkan keseluruhan daerah di Keningau,Sabah terjejas teruk. Akibat serangan ribut maut ini, ia telah mencatatkan angka korban paling tinggi dalam sejarah tragedi bencana alam di Malaysia. Difahamkan, lebih 200 mangsa meninggal dunia manakala 102 lagi gagal dikesan sehingga hari ini.

Mengikut kronologi tragedi berkenaan, serangan ribut taufan yang menakutkan itu telah melanda daerah Keningau selama lima jam, bermula 1.00 pagi dan berakhir sekitar 6.30 pagi. Dalam tempoh tersebut, kawasan bencana dikatakan mengalami hujan lebat berterusan dan tiupan angin sehingga 80 kilometer sejam.

Ekoran keadaan itu, sungai-sungai di sekitar daerah berkenaan seperti Sungai Pampang, Bayayo, Liawan serta Senagang mulai melimpah. Justeru, ia telah menyebabkan sembilan buah kampung ditenggelami air, sekali gus memusnahkan 500 buah rumah penduduk berhampiran tebing sungai. Kesan daripada kejadian itu, dianggarkan kira-kira 3000 orang penduduk di daerah tersebut hilang tempat tinggal.

Paling teruk dilaporkan adalah tiga buah kampung berhampiran Sungai Pampang iaitu Kampung Pampang, Limbawan dan dan Batu Satu yang lenyap dalam sekelip mata setelah ditelan arus deras berlumpur.

Pada masa yang sama, laluan utama dari daerah Keningau ke Kota Kinabalu juga terputus hubungan ekoran dua buah jambatan utama yang terletak di Sungai Liawan dan Pegalan roboh selepas dihanyutkan arus deras. Dalam pada itu juga, sebahagian bukit berhampiran Gunung Emas di Tambunan runtuh lalu menutup jalan raya yang menghubungkan laluan dari ibu negeri ke Tambunan dan Keningau.

Operasi menyelamat dan mencari mangsa segera dilakukan sebaik ribut berakhir sekitar pukul 6:30 pagi. Pada hari pertama pasukan pencari dan penyelamat telah mengesahkan seramai 107 orang disahkan terkorban manakala 150 lagi masih hilang. Kesemua jumlah mayat mangsa dijumpai sepanjang tebing empat sungai di sekitar daerah berkenaan.

Saat itulah, pelbagai pemandangan ngeri dan menyayat hati jelas kelihatan di sekitar kawasan bencana. Ia amat sukar untuk digambarkan lebih-lebih lagi apabila melihat mayat mangsa yang ditemui cukup mengerikan. Dipercayai, kesemua mansa yang terkorban sedang tidur ketika bencana alam itu melanda.

Pada hari seterusnya, operasi tersebut berjaya menemui 15 mayat mangsa tragedi tersebut. Bagaimanapun, jumlah penemuan mayat kian meningkat pada hari-hari berikutnya dan statistik angka korban bertambah dari semasa ke semasa.

Selepas lebih dua minggu operasi mencari dijalankan, akhirnya ia dihentikan pada 12 Januari 1997. Dalam jangka masa tersebut, lebih 200 angka korban direkodkan manakala 102 lagi diklasifikasikan hilang sehingga kini.

Berdasarkan siasatan lanjut yang dilakukan mendapati, tragedi ribut tersebut dipercayai berpunca akibat pemanasan global. Kebiasaannya, fenomena ini berlaku disebabkan aktiviti penebangan hutan dan pelepasan gas rumah hijau yang tidak terkawal itu menjejaskan proses kitaran alam yang mulai berubah dan menyebabkan pelbagai bencana alam yang sukar dijangka.

Mengikut kenyataan Jabatan Perkhidmatan Kaji Cuaca pada ketika itu, tragedi ribut tersebut berlaku selepas kehadiran tiupan angin tropika dari arah Laut China Selatan yang berkelajuan 50 hingga 70 kilometer sejam menghala ke pantai barat Sabah dan utara Sarawak.

Sebelum kejadian ribut ini berlaku, lokasi bencana dikatakan mengalami hujan lebat sejak awal pagi 24 Disember 1996 dan berterusan sehingga ribut berkenaan berakhir pada pagi dua hari kemudian.
Banjir: Paras air Sungai Pampang di Keningau Membimbangkan! Reviewed by admin Ucop on 2:52 AM Rating: 5
All Rights Reserved by Sabahup2date © 2008 - 2019
Powered By Blogger, Designed by Beritaup2date

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.